Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS MYŚLIWSKI (W LŻEJSZYM WYDANIU)
2. Grzyby moczymy przez około godzinę, a następnie kroimy w paski.
3. Kiełbasę kroimy w pół-talarki. Smażymy na suchej (koniecznie głębokiej) patelni. (Po kilku minutach wytopi się tłuszcz i kiełbasa się nie przypali)
4. Gdy kiełbasa będzie rumiana, wlewamy do niej wodę, w której moczyły się grzyby, dodajemy grzyby i przez 10 minut dusimy pod przykryciem. Gdy powstanie coś w rodzaju sosu, wlewamy wino, dodajemy powidła i przecier pomidorowy oraz ziarna jałowca. Wszystko dusimy przez kolejne 10 minut.
5. W tym czasie pozostałe przyprawy przekładamy do moździerza i dokładnie rozcieramy.
6. Ugotowaną kapustę łączymy z zaprawą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
7. W razie potrzeby doprawiamy solą.