Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIGOS myśliwski

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty (z march
200 g wołowiny
pół garści suszonych grzybów
400 g wieprzowiny
200 g wędzonego chudego boczk
2-3 małe pętka kiełbasy śląski
3/4 szklanki czerwonego wina
olej do smażenia
1-2 liście laurowe
2-3 łyżki przecieru pomidorowe
sól, pieprz, ostra papryka
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS myśliwski

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Następnie odciśniętą kapustę kroimy, żeby przy jedzeniu się nie ciągnęła i pokrojoną przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
W między czasie wykonujemy następujące czynności:
-suszone grzyby rozkruszamy i zalewamy wrzątkiem żeby zmiękły. Po około godzinie grzyby odcedzamy.
- boczek, mięso wieprzowe i wołowe kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem i papryką. W garnku nastawiamy wodę (mniej więcej do połowy wysokości garnka), gdy woda zagotuje się wkładamy mięso i boczek, mieszamy i gotujemy około 20 minut. Po 20 minutach odcedzamy, przy czym wodę z gotowania zostawiamy sobie do podlewania kapusty.
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, do zeszklonej cebuli dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i całość podsmażamy około 10 minut na wolnym ogniu.

Kiedy kapusta jest już miękka chochelką wybieramy nadmiar wody z garnka. Następnie wrzucamy do kapusty: grzyby, obgotowane mięso i boczek, podsmażoną kiełbasę z cebulką. Całość podlewamy wodą w której gotowało się mięso, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Po jakimś kwadransie odcedzamy nadmiar wody chochelką i zalewamy całość winem i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę, przyprawę do bigosu, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś pół godziny. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Baska Kaska 06.03.2011 08:17
lubię bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak