Bigos mięsny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Są tu jacyś mięsożercy? To danie właśnie dla Was. Mieszanka smaków zadowoli podniebienie niejednego amatora takich potraw.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cebula

    500 gramów
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • kiełbasa zwyczajna

    250 gramów
  • kiełbasa chuda

    250 gramów
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • polędwiczki wieprzowe

    200 gramów
  • bulion warzywny

    150 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • przyprawy

    1 łyżeczka
  • kapary

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w piórka.

Czosnek siekamy.

Kiełbasy, boczek polędwiczkę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, często mieszając.

Gdy mięso podsmażymy, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, pod koniec dorzucając czosnek.

Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym, kaparami i sumakiem. Wlewamy do mięs, dusimy (bez przykrycia, największy płomień), przez kwadrans.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W składnikach "przyprawy" użyliśmy mielonego sumaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat