Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos kresowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta 1 głowka
sok z cytryny
cebula biała 2 szt
karkówka 300 g
mięso z zająca 300 g
resztki pieczeni wieprzowej
smalec 4 łyżki
kiełbasa myśliwska 200 g
włoszczyzna 1 pęczek
ziarna jałowca 3 szt
ziarna ziela angielskiego 3 szt
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos kresowy

Włóż do garnka włoszczyznę oraz surowe mięso. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej woda tak aby wszystko przykryć. Gotuj godzinę na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij je, a bulion przecedź. Kapustę zalej wrzątkiem, osącz i przełóż do rondla. Zalej bulionem i gotuj przez 40 minut. Gdy kapusta zmięknie dodaj pokrojone jabłka polane sokiem z cytryny. Wymieszaj i podgrzewaj przez 20 minut. Posiekana cebulę zeszklij na smalcu. Ugotowane mięso i pieczeń wołową pokrój na kawałeczki, dodaj do cebuli i krótko podsmaż razem. Włóż do kapusty i podgrzewaj przez godzinę. Dodaj pokrojoną kiełbasę myśliwską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zofia12 27.09.2010 11:47
będę robiła na święta to umieszczę fotkę, dzisiaj to będę robić bigos ale śląski
swic 30.08.2010 10:40
jaką mam ochote na bigos, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak