Bigos Heni :-)

Bigos Heni :-)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2 kg
  • kapusta biała

    0,5 główki
  • boczek wędzony

    0,5 kg
  • wołowina

    0,3 kg
  • kielbasa chlopska

    0,5 pędka
  • grzyby suszone

    20 g
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • cebula biała

    1
  • margaryna do smażenia

  • bulion na żeberkach

    3
  • woda

    3 szklanki
  • ziele angielskie

    5 - 7
  • liść laurowy

    5 - 7
  • majerane

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • karkówka

    0,5 kg bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Więc ja zrobiłam tak:

Boczek,miesko i kiełbaskę pokroiłam na średnia kostkę.Kapustkę białą i kiszona poszatkowałam (kiszona tyle o ile aby sie tak nie ciągneła a białą poszatkowałam drobno)
( W międzyczasie szybko rozpuściłam kostki bulionowe w gorącej wodzie)
W dużym garnku rozpuściłam margaryne nastepnie dodałam pokrojone miesko i wedlinę.
Podsmazyłam na lekko brązowy kolorek,wrzuciłam do niego posiekaną w piórka cebulke i jeszcze minutke smazyłam mieszając.Po tym czasie do tego dołożyłam 3 łyzki przecieru pomidorowego i smazyłam jeszcze dwie minutki.Potem wlałam wywar do garnka z mięsem , dodałam kapustę i wszystkie w/w przyprawy.Gotowałam na wolnym ogniu 2h od czasu do czasu mieszając.

I jaki wyszedł ????

Rewelacyjny !!!!!!

SMACZNEGO :)


Nazwa bigosu jest taka a nie inna.Ponieważ to dzięki Heni odważyłam sie ugotować po raz pierwszy w moim życiu Bigos ^^
Dziekuję :))))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

emeslive

06.12.2012 19:07
Doskonały bigos, ma wszystko co bigos mieć powinien. Dwa rodzaje kapusty, dużo mięsiwa, przyprawy. Jak dla mnie super!

gusia1000

03.11.2012 17:43
Smaczny.

leonkot

23.03.2012 17:33
ja robię z samejj kiszonej

Wacław

15.08.2011 15:24
bardzo pyszny !

pawel6

09.04.2011 12:13
uwielbiam bigos!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat