Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
2 kg -
kapusta biała
0,5 główki -
boczek wędzony
0,5 kg -
wołowina
0,3 kg -
kielbasa chlopska
0,5 pędka -
grzyby suszone
20 g -
koncentrat pomidorowy
3 łyżki -
cebula biała
1 -
margaryna do smażenia
-
bulion na żeberkach
3 -
woda
3 szklanki -
ziele angielskie
5 - 7 -
Liść laurowy suszony Prymat
5 - 7 -
majerane
2 łyżki -
sól do smaku
-
karkówka
0,5 kg bez kości
Przepis i sposób przygotowania Bigos Heni :-)
Boczek,miesko i kiełbaskę pokroiłam na średnia kostkę.Kapustkę białą i kiszona poszatkowałam (kiszona tyle o ile aby sie tak nie ciągneła a białą poszatkowałam drobno)
( W międzyczasie szybko rozpuściłam kostki bulionowe w gorącej wodzie)
W dużym garnku rozpuściłam margaryne nastepnie dodałam pokrojone miesko i wedlinę.
Podsmazyłam na lekko brązowy kolorek,wrzuciłam do niego posiekaną w piórka cebulke i jeszcze minutke smazyłam mieszając.Po tym czasie do tego dołożyłam 3 łyzki przecieru pomidorowego i smazyłam jeszcze dwie minutki.Potem wlałam wywar do garnka z mięsem , dodałam kapustę i wszystkie w/w przyprawy.Gotowałam na wolnym ogniu 2h od czasu do czasu mieszając.
I jaki wyszedł ????
Rewelacyjny !!!!!!
SMACZNEGO :)
Nazwa bigosu jest taka a nie inna.Ponieważ to dzięki Heni odważyłam sie ugotować po raz pierwszy w moim życiu Bigos ^^
Dziekuję :))))
Komentarze (5)