Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos gotowany kilka dni

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe

kapusta kiszona 2 kg
kiełbasa 50 dag, JAŁOWCOWA
cielęcina 80 dag
wołowina 70 dag
boczek surowy 40 dag
łopatka wieprzowa 70 dag
grzyby suszone 150 g
śliwki suszone 15 szt
wino wytrawne 250 ml
sos sojowy 1 łyżka
smalec 5 łyż do smażenia mięsa +2 łyżki do posmarowania garnka
cebula 2 duże
miód 1-2 płaskie łyżki

Dodatkowo

cukier brązowy 1 łyżeczka
kminek
majeranek
Owoc jałowca cały Prymat 6 ziaren
ziele angielskie 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 7 szt
papryczka chili 2 szt, chili peperoncini
sól i pieprz

Porada

Mogą być inne rodzaje mięsa, niż podane - ważne, aby były chociaż 4 rodzaje i minimum tyle, co kapusty kiszonej. Można dodać więcej grzybów suszonych. Najlepiej użyć smalcu domowej roboty.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos gotowany kilka dni

Kapustę płuczę zimną wodą, siekam, przekładam do garnka wysmarowanego smalcem, zalewam wodą, aby była przykryta. Spróbujcie wcześniej kapusty - moja nie była zbyt kwaśna, więc wcale jej nie odciskałam. Gotuję z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca, majeranku i kminku około 1,5 h.
Grzyby namaczam wcześniej (kilka godzin) w 250 ml wody, śliwki w winie.
W międzyczasie mięso kroję w większą kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę siekam. Każdy rodzaj mięsa podsmażam osobno na łyżce smalcu, na koniec kiełbasę razem z cebulą. Wszystko (oprócz kiełbasy) przekładam do garnka, dodaję posiekane grzyby wraz z wywarem i trochę wody (aby mięso było przykryte) - gotuję około 45 minut.
Po 1,5 h do kapusty dodaję podgotowane mięso, podsmażoną kiełbasę z cebulą, chili i sól (tutaj uważajcie - kwas powoduje, że na początku może nam się wydawać, że potrawa nie jest słona). Gotuję kolejną godzinę.
Na koniec dodaję pokrojone śliwki, wino, miód, sos sojowy i cukier. Gotuję godzinę.
Bigos gotuję przez kolejne 3-4 dni około godziny dziennie, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 07.05.2017 17:43
super bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak