Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos gajowego - podwójnie grzybowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
dziczyzna 1,5 kg
grzyby leśne 1,5 kg
smalec 100 g
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
papryka mielona
Kminek mielony Prymat
grzyby suszone średnia garść
cebula 1 duża
czosnek 3-4 ząbki
kolendra mielona
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos gajowego - podwójnie grzybowy

Dziczyznę (jeleń, dzik, sarna - najlepiej łopatka) oczyścić umyć i pokroić w spore kawałki.
Zamarynować przez 24-36 godzin w ulubionej marynacie.
Mięso osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na smalcu na rumiano, pod koniec dodać paprykę i kminek, przełożyć do dużego garnka.
Zalać gorącą wodą i dusić godzinę.
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i ew. przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna.
Przesiekać i dołożyć do duszącej się dziczyzny.
Dołożyć przyprawy, suszone grzyby, zioła - podlać wodą i dusić do miękkości.
Co jakiś czas przemieszać i podlać wodą w razie konieczności.
W międzyczasie przesmażyć świeże grzyby leśne razem z posiekaną cebulą - dodać do bigosu, kiedy jest prawie gotowy.
Doprawić czosnkiem, pieprzem ziołowym, kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.10.2012 11:36
Ja użyłam maślaków, opieniek i kozaków - miałam po trochę wszystkiego ;) Ale można spokojnie użyć także jednego gatunku - grzybki suszone wyrównają aromat ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak