Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przygotowałam bigos z białej kapusty. Oprócz podstawowych składników dodałam dynię i przesmażone z cebulą podgrzybki.

Składniki:

mięso

łopatka wieprzowa 130 dag
kiełbasa śląska 130 dag
boczek wędzony 70 dag

warzywa

kapusta biała 2 główki
dynia 1 kg
duże cebule 6 szt.
czosnek 1 główka

dodatki

podgrzybki 80 dag
masło 82% 1 duża łyż.
olej rzepakowy 6 dużych łyż.
przyprawa do gyrosa 2 duże łyż.
Ziele angielskie całe Prymat 16 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt.
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Bigos jest smaczniejszy po przegryzieniu się i odgrzaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Eli z dynią i podgrzybkami

przygotowanie składników

1
Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować.
Krok 1 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
2
Dynię obrać ze skóry, pestek i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
3
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 3 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
4
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Krok 4 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
5
Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Krok 5 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
6
Wędzony boczek pokroić w kostkę.
Krok 6 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
7
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.
Krok 7 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto

przygotowanie grzybów

1
Grzyby oczyścić i pokroić.
Krok 1 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
2
Na patelni roztopić masło, dodać grzyby i 1/3 pokrojonej cebuli. Grzyby oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
Krok 2 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto

przygotowanie bigosu

1
W dużym i głębokim rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso.
Krok 1 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
2
Do mięsa dodać resztę cebuli, czosnek, przyprawę do mięs, liście laurowe, ziele angielskie,sól i pieprz. Całość razem smaży aż cebula zmięknie.
Krok 2 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
3
Mięso podlać wodą i dusić aż będzie pół miękkie. Do mięsa dodać pokrojony boczek i dusić dalej aż wszystko będzie miękkie. łyżką cedzakową wyjąć mięso i boczek na miskę.
Krok 3 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
4
Do powstałego sosu dodać pokrojoną kiełbasę i usmażyć.
5
Kapustę włożyć do dużego garnka, posolić zalać 1 litrem wody i podgotować żeby była pół miękka.
6
Do kapusty dodać mięso z boczkiem, kiełbasę z sosem, przesmażone grzyby i dynię.
Krok 6 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto
7
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć bigos do garnków i jeszcze razem dusić żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!
Krok 7 - Bigos Eli z dynią i podgrzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:06
Dobry bigos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak