Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos domowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

kapusta kiszona 2 kg
karczek 30 dag
szynka wieprzowa 30 dag
wędlina 10 plastrów, opcjonalnie
boczek wędzony 100 g
kiełbasa 2 laski
grzyby suszone 5 szt
śliwki suszone 5 szt.
cebula 2 szt.

Dodatkowo

Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szt.
sól
pieprz
papryczka chili 1 szt., peperoncini
Papryka słodka mielona Prymat
smalec
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos domowy

Kapustę opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję.
Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję.
W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty.
Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę.
Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.03.2017 09:53
Dziękuję. :D
Renataj 26.03.2017 22:27
Smakowity. Z różnorodnym mięskiem, śliwką, suszonymi grzybkami i ostrą papryczką - doskonały /jak dla mnie/ dobór składników.
mirosława4 26.03.2017 19:20
apetyczny !
anka1988 26.03.2017 18:27
aż ślinka cieknie na jego widok.
AZgotuj 26.03.2017 14:35
wspaniały, aż ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak