Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos cygański z podgrzybkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kwaszona 1/2 kg
podgrzybki 1/2 kg
cienka kiełbasa 1/2 kg
cebula 1/2 kg
woda 3/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
ocet 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól
pieprz

Porada

Bigos możemy przygotować również porą zimową. Wystarczy świeże grzyby pokroić w kostkę i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie zamrozić. Kiedy chcemy przygotować bigos grzyby rozmrażamy i obsmażamy przez 5 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos cygański z podgrzybkami

Kroki postępowania

1
Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę. Najpierw podsmażamy podgrzybki na wolnym ogniu około 10 minut aż woda odparuję i przekładamy je do dużego garnka. Na tłuszczu pozostałym po grzybach podsmażamy kiełbasę, zaś cebulkę szklimy na maśle.
Krok 1 - Bigos cygański z podgrzybkami  foto
2
Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy ją do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2 - Bigos cygański z podgrzybkami  foto
3
Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników.
Krok 3 - Bigos cygański z podgrzybkami  foto
4
Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Bigos cygański z podgrzybkami  foto
5
Bigos smakuje najlepiej dnia następnego, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego :)
Uwaga:
1) Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy.
Krok 5 - Bigos cygański z podgrzybkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 04.11.2014 14:24
wygląda jak milion $!!!
norweska20 04.11.2014 00:39
oj zjadłabym taki..:)
Pani Domu 02.11.2014 18:31
smaczny bigos
Joannasz3190 02.11.2014 13:57
Pyszności :)
Anna169Hosz 02.11.2014 13:55
Na pewno bardzo smaczny.
IlonaAlbertos 02.11.2014 12:40
Genialny bigos.
2milutka 02.11.2014 12:27
Wspaniały i zapewne smaczny
bhb8 02.11.2014 11:44
Pyszne danie :)
IZABELA29 02.11.2014 11:44
bardzo aromatyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak