Bigos

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2 1/2 kg
  • kapusta biała

    1/2 główki dużej
  • karkówka

    ok30 dag
  • łopatka wieprzowa

    ok 80
  • kiełbasa wiejska

    70 dag
  • grzyby suszone

    1 garść duża
  • cebula

    2 szt
  • jabłko

    1 szt
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • papryka mielona

    2-3 łyżeczki
  • pieprz

    ok 15 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6-10 ziaren
  • koncentrat pomidorowy

  • smalec

  • sól

  • pieprz

  • miód

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiszoną kapustę i kapustę słodką poszatkowaną zalewamy wodą i stawiamy do gotowania ale każdą osobno. Solimy. Do kapusty kiszonej dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Grzyby sparzamy i opłukujemy, dodajemy do kapusty kiszonej. Można je pokroić.
Mięso kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i przesmażamy mięso, dodajemy do kiszonej kapusty. Kapusta słodka gdy zmięknie dodajemy do kapusty kiszonej.
Cebulę obieramy, kroimy i lekko rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy z obranym i drobno pokrojonym jabłkiem. Dodajemy też pokrojoną kiełbasę.
Wszystko mieszamy, doprawiamy koncentratem, miodem i przyprawami do smaku. Gotujemy do miękkości składników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 23.06.2017 12:05
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat