Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
2 1/2 kg -
kapusta biała
1/2 główki dużej -
karkówka
ok30 dag -
łopatka wieprzowa
ok 80 -
kiełbasa wiejska
70 dag -
grzyby suszone
1 garść duża -
cebula
2 szt -
jabłko
1 szt -
czosnek
1-2 ząbki -
papryka mielona
2-3 łyżeczki -
pieprz
ok 15 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
6-10 ziaren -
koncentrat pomidorowy
-
smalec
-
sól
-
pieprz
-
miód
Przepis i sposób przygotowania Bigos
Grzyby sparzamy i opłukujemy, dodajemy do kapusty kiszonej. Można je pokroić.
Mięso kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i przesmażamy mięso, dodajemy do kiszonej kapusty. Kapusta słodka gdy zmięknie dodajemy do kapusty kiszonej.
Cebulę obieramy, kroimy i lekko rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy z obranym i drobno pokrojonym jabłkiem. Dodajemy też pokrojoną kiełbasę.
Wszystko mieszamy, doprawiamy koncentratem, miodem i przyprawami do smaku. Gotujemy do miękkości składników.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się