Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kiełbasa podwawelska 30 dag
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
grzyby suszone 1 garść
kasza manna 2 łyżki
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku

Porada

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać zimną wodą.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin wcześniej. W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną podlewając ją wodą, aby nie przywierała do dna. Dodajemy rozmoczone grzyby, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i startą na tarce o grubych oczkach - marchewkę. Następnie podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulę. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy pozostałe przyprawy i porządnie mieszamy. Ja zagęszczam swój bigos kaszą manną (jest to zdrowsze i lżejsze, kasza pięknie się rozkleja i w ogóle jej nie widać).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak