Bigos.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • łopatka wieprzowa

    60 dag
  • kiełbasa

    50 dag
  • cebula

    1 szt
  • śliwki suszone

    6 sztuk
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 op.
  • tłuszcz do smażenia

    3 łyżki
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • grzyby suszone

    2 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę o ile jest za kwaśna przepłukać 1-2 razy wodą.Ugotować do miękkości.W tym czasie pokroić mięso w kostkę,obsmażyć na oleju,podlać woda i dodać suszone grzyby,usmażyć do miękkości.Kapustę odcedzić,dodać mięso z patelni.Na tej samej patelni zeszklić na łyżce oleju posiekana cebulę,dodać pokrojona w kostkę kiełbasę i chwilkę podsmażyć.Dodać do kapusty.
Śliwki pokroić i również dodać do kapusty.
Wsypać 1 op. Przyprawy do bigosu,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem ok. pół godz. mieszając co jakiś czas.
Na drugi dzień odgrzać.
Podawać z pieczywem,my np. lubimy z ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam/ZUB3R 07.03.2014 20:49
smaczny bigos
gacopierz23 16.02.2014 21:03
dobre polskie danie
Motorek 13.02.2014 16:34
pyszny bigosik
Ewelina38 30.01.2014 07:49
polskie smaki, uwielbiam :)
Cranberry 11.01.2014 09:29
uwielbiam bigosik :)
Kasia36 07.01.2014 20:49
Smaczny bigos
Róża1 28.12.2013 23:11
wyśmienity bigosik:-)
jeta72 09.12.2013 13:08
smaczny :-)
m1monika 04.12.2013 14:12
lubię bigosik :-)
Lis 02.12.2013 23:08
Ale mam smaka na taki bigos wkrótce trzeba będzie go zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat