Przepis i sposób przygotowania na: Bigos
W tym czasie: mięso kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, solimy, dodajemy pokrojona cebulę i pieczemy w piekarniku 1,5 godziny.
Moczymy grzyby suszone około 1 godziny, zagotowujemy je w wodzie w której się moczyły. Studzimy i kroimy w paseczki (wodę z grzybów zostawiamy do podlewania kapusty). Wrzucamy grzyby do kapusty.
Mięso po upieczeniu obieramy z kości i wrzucamy do kapusty. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny oraz suszone śliwki.
Gotować jeszcze około 1,5 godziny, co jakiś czas kontrolując, aby się nie przypalił i ewentualnie dolewając wodę z grzybów, którą odlaliśmy.
Gotujemy po 1 godzinie przez kolejne 2 dni. Najlepszy jest na 3 dzień.
Jeśli zostanie nam dużo bigosu możemy go zawekować.
Wkładamy do piekarnika wymyte słoiki i nakrętki, rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni, jak osiągnie temperaturę, słoiki wyjmujemy i nakładamy do nich gorący bigos, zakręcamy i wkładamy z powrotem do nagrzanego, ale wyłącznego już piekarnika. W piekarniku słoiki trzymamy, aż do wystudzenia.
Przechowujemy je np. w lodówce, chłodnej spiżarni.