Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
karczek 30 dag
od szynki 30 dag
golonka 1 sztuka
kiełbasa cienka 1/2 kg
cebula 1 sztuka
śliwki suszone 10 sztuk
grzyby suszone 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5 ziarenek
sól do smaku
pieprz 5 ziarenek
żeberka 1/2 (wołowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę odciskamy , kroimy drobniej, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, aby była przykryta. Zagotowujemy, jeśli jest bardzo kwaśna odlewamy sok i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 godziny.
W tym czasie: mięso kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, solimy, dodajemy pokrojona cebulę i pieczemy w piekarniku 1,5 godziny.
Moczymy grzyby suszone około 1 godziny, zagotowujemy je w wodzie w której się moczyły. Studzimy i kroimy w paseczki (wodę z grzybów zostawiamy do podlewania kapusty). Wrzucamy grzyby do kapusty.
Mięso po upieczeniu obieramy z kości i wrzucamy do kapusty. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny oraz suszone śliwki.
Gotować jeszcze około 1,5 godziny, co jakiś czas kontrolując, aby się nie przypalił i ewentualnie dolewając wodę z grzybów, którą odlaliśmy.
Gotujemy po 1 godzinie przez kolejne 2 dni. Najlepszy jest na 3 dzień.

Jeśli zostanie nam dużo bigosu możemy go zawekować.
Wkładamy do piekarnika wymyte słoiki i nakrętki, rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni, jak osiągnie temperaturę, słoiki wyjmujemy i nakładamy do nich gorący bigos, zakręcamy i wkładamy z powrotem do nagrzanego, ale wyłącznego już piekarnika. W piekarniku słoiki trzymamy, aż do wystudzenia.
Przechowujemy je np. w lodówce, chłodnej spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.01.2013 10:01
zjadlabym z radoscia...
ONY_za_kare 19.01.2013 09:48
uwielbiam bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak