Bigos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    4 kg
  • kiełbasa zwyczajna

    1,5 kg
  • cebula

    4 szt
  • udka kurczaka

    2 szt
  • pieczarki

    50 dag
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • ziele angielskie

    5 kulek
  • pieprz

  • smalec

    1 kostka
  • przecier pomidorowy

    2 słoiki
  • Kucharek przyprawa do potraw

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę wygniatamy od kwasu, jeśli jest zbyt kwaśna przelewamy ją wodą. Wkładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy aż będzie miękka,dodajemy do kapusty ziele angielskie, liść laurowy. Na patelni rozgrzewamy smalec podsmażamy obraną i pokrojoną cebulę w kostkę, Pieczarki myjemy obieramy, kroimy dodajemy do cebuli podsmażamy, kiełbasę kroimy w grubszą kostkę dodajemy do cebuli i pieczarek , wszystko razem mieszamy ze sobą i smażymy na wolnym ogniu. Udka myjemy wkładamy do garnka z wodą, gotujemy aż będą miękkie, gdy się ugotują, wyciągamy obieramy dodajemy do kiełbasy. Gdy kapusta jest miękka, kiełbasę, pieczarki udka, cebulę dodajemy do niej . na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. jeszcze chwilę gotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 09.01.2013 09:28
super
Wafelek2601 07.01.2013 20:47
Pyszny
Seba 06.01.2013 10:56
fajny
Anula 02.01.2013 10:47
Kto go nie lubi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat