Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały sos do ryżu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 g
mąka 3 łyżki
rosół moze być z kostki 0,5 l
rodzynki 5 dag
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 0,5 sztuki
smietana 18% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Biały sos do ryżu

W garnku roztopić masło dodać mąkę dobrze wymieszać. Zalać rosołkiem. Wywar nie będzie jeszcze gęsty. Dodać umyte rodzynki. Dać im się w gotować. W tym czasie do wywaru dodać cukier i sok z cytryny. Gdy wywar zacznie gęstnieć dodać śmietanę. Ilość cukru zależy od gustu. Jeśli cytryna jest bardziej soczysta można dodać go więcej. Porcję zawsze można powiększyć na większą ilość osób.

Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 07.02.2014 21:52
bardzo smaczny i dawniej podawany na weselach
Kuchenka 07.02.2014 19:34
pomysłowy :)
Marlenka.S 07.02.2014 16:14
fajny sosik
marcia7 07.02.2014 14:53
ciekawy sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak