Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały sos

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 2 szklanki
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cytrynka 1/2 szklanki
śmietana 30% 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Biały sos

Kroki postępowania

1
Przygotować pół litra bulionu
(możne być z kostki, ale najbardziej polecam ten poniżej)
Krok 1 - Biały sos foto
2
Masło wrzucić do garnka i zasmażyć z maka.
Do białej zasmażki wlewać powoli letniego bulionu aż do uzyskania jednolitej konsystencji(kwaśnej śmietany).
Krok 2 - Biały sos foto
3
Zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietankę wymieszaną z żółtkiem.
Krok 3 - Biały sos foto
4
Dodać sok z cytryny. Doprawić do smaku.
Krok 4 - Biały sos foto
5
i gotowe.
Krok 5 - Biały sos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 08.10.2012 12:25
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak