Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

białowieskie filety z dzika

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

comber z dzika 50 dkg
cebula 2 szt
pieczarki 50 dkg
śmietana 1/2 szklanki
tymianek 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
bułka 1/2 szt
smalec 1 łyżka
mleko 1 szklanka
sól
pieprz
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: białowieskie filety z dzika

Mięso oczyszczamy z błon,myjemy i wygniatamy mocno ręka,wkładamy do garnka,zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.Po wyjęciu osuszamy kroimy na kotlety i tłuczemy tłuczkiem,skrapiamy sokiem z cytryny,posypujemy solą i pieprzem i tymiankiem.Układamy jeden na drugim i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę i szklimy na tłuszczu,dodajemy pokrojone w paski grzyby,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy godzinę,pod koniec dodajemy śmietanę.Kotlety oprószamy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu,przekładamy do rondla i dusimy 15 min.Z bułki przygotowujemy grzanki.Żaroodporny półmisek smarujemy masłem układamy grzanki,na każdej kładziemy usmażony kotlet,obkładamy grzybami i posypujemy startym serem.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 19.06.2011 00:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak