Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biało-czarny tort czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 1 i 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3-4 łyżki
powidła śliwkowe 4 łyżki
śmietana kremówka 250 ml
czekolada mleczna 1 tabliczka
czekolada nadziewana 1/2 tabliczki
smietan-fiks 1 torebeczka
herbata 1/2 z cytryną

Przepis i sposób przygotowania na: Biało-czarny tort czekoladowy

Z 4 białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy, aż masa stanie się lśniąca. Potem dodajemy 4 żółtka oraz przesianą mąkę-3/4 szklanki, wymieszaną z ponad połową łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy dodając kakao-według uznania, wylewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu pozwalamy troszkę ciastu odstać w uchylonym piekarniku, a w tym czasie ucieramy kolejne ciasto. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy resztę cukru, pozostałe dwa żółtka oraz resztę mąki i proszku do pieczenia. Ciasto pieczemy w tej samej tortownicy, również w 180 stopniach, ale krócej-15-20 minut. Ciasto możemy od razu wyjąć z piekarnika. Blaty zostawiamy do przestygnięcia, kakaowy należy przekroić na dwa placki. Zaparzmy również pół szklanki herbaty i dodajemy sok z cytryny-przestygniętym nasączymy wszystkie placki. W tym momencie warto również włożyć czekoladę nadziewaną do lodówki.
Teraz robimy krem-czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Pierwszy placek smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie kremem i dalej kładziemy biały placek-krem i ciemny placek. Obkładamy nim również boki i wierzch tortu, na koniec ścierając czekoladę nadziewaną na tarce o grubych oczkach. Tort schodzimy przynajmniej przez noc w lodówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 22.07.2012 19:37
dziękuję bardzo, lubię takie mieszane smaki biszkoptów
Konczi 22.07.2012 17:02
Bardzo ładnie wykonany
anemon 22.07.2012 16:30
Podoba mi się Twój pomysł łączenia kakaowych i jasnych blatów biszkoptowych, a cały tort wygląda bardzo smacznie.
aspire5742 22.07.2012 15:42
lubię torty : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak