Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo-beszamelowym

5.0
(53)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szparagi z piekarnika są tak pyszne, że nie będziecie mogli się od nich oderwać! Gwarantuję Wam, że jeśli skusicie się na ten przepis, nie będziecie tego żałować!

Składniki:

szparagi białe 1/2 pęczka
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
ser pleśniowy niebieski 40 g
ser żółty 40 g
ser feta 40 g
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
oliwa
szynka 3 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo-beszamelowym

Szparagi z piekarnika to świetny pomysł na przygotowanie tych sezonowych warzyw - dzięki pieczeniu osiągają delikatny smak i przyjemny, głęboki aromat. Szparagi z piekarnika pod sosem serowo-beszamelowym przyniosą nam niezapomniane wrażenia kulinarne. Zaczynajmy!

Kroki postępowania

1
Szparagi obierz nożykiem do warzyw zaczynając od główki, odłam zdrewniałe końce. Zwiąż sznurkiem i gotuj ok 15 min tak by główki wystawały ponad poziom wody.
Krok 1 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo-beszamelowym foto
2
SOS: Roztop masło w rondelku, dodaj mąkę,poczekaj aż się spieni. Dodaj śmietanę i mleko - mieszaj energicznie aż do momentu zgęstnienia. Dodaj przyprawy. Zdejmij z ognia. Sery pokrusz na kawałki, dodaj do sosu.
Krok 2 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo-beszamelowym foto
3
Do naczynia żaroodpornego wlej na dno troche oliwy, ułóż szparagi, zalej sosem, tak by główki wystawały na wierzch. Posyp pokrojoną w kostkę szynką.
Krok 3 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo-beszamelowym foto
4
Piecz w 180 st.C ok 20 min, aż sos się przyrumieni.
Krok 4 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo-beszamelowym foto

Proces pieczenia szparagów sprawia, że ich smak przechodzi metamorfozę, a aromaty stają się jeszcze bardziej wyraziste. Szparagi z piekarnika delikatnie się karmelizują, zyskując nuty orzechowe i subtelnie słodkie. To wyjątkowy sposób na uwolnienie ich pełnego potencjału smakowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 05.01.2017 16:52
super danie
Ada-Gaba 10.11.2014 22:32
moje smaki
cukiereczek 05.05.2014 17:26
wygląda apetycznie
cukiereczek 03.05.2014 10:03
ze szparagami to musi być pyszne
jasiek 02.05.2014 22:49
smaczna sprawa
gosia561 02.01.2014 19:09
Wspaniałe szparagi
Adamorek 14.12.2013 02:08
Fajnie zapieczone
marcia7 26.11.2013 23:53
Uwielbiam je z tym sosem
Justyna/Dzastus 01.08.2013 11:44
kolorowo io na pewno bardzo smacznie
marcia7 09.05.2013 20:48
rewelacyjne, jutro zrobię
Adamorek 08.05.2013 20:06
doskonały sosik
Ola1984 11.03.2013 09:28
Uwielbiam warzywa pod beszamelem.
malaczarna23 13.01.2013 10:25
wygląda obłędnie:) ale by sie zjadło
agnieszkalider 08.01.2013 09:44
coś wspaniałego
Elżbieta17 04.01.2013 23:43
świetny pomysł na obiad:)
Bernadeta1 11.12.2012 00:22
rewelacyjnie wyglądają,pychota
Monika78 31.07.2012 20:53
bardzo smakowicie wygląda i pięknie się prezentuje
Rafał10 28.05.2012 07:16
wszystko idealnie ! Kocham szparagi, a Ty je tak dobrze dobrałaś do reszty w tym daniu!!
Misiabe 11.05.2012 17:49
wygląda rewelacyjnie!
Beatris 11.05.2012 16:42
Z wielką przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
Justyna28 11.05.2012 08:58
bardzo apetycznie wyglądają:)
ziutula
ziutula 11.05.2012 00:09
ale pyszności u Reni...
Cukiereczek13 10.05.2012 23:59
pięknie wygląda :)
suzana 10.05.2012 22:00
piękne danie
suzana 10.05.2012 22:00
piękne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak