Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo -beszamelowym

Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo -beszamelowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    1/2 pęczka
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • ser pleśniowy niebieski

    40 g
  • ser żółty

    40 g
  • ser feta

    40 g
  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

  • oliwa

  • szynka

    3 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo -beszamelowym foto
Szparagi obierz nożykiem do warzyw zaczynając od główki, odłam zdrewniałe końce. Zwiąż sznurkiem i gotuj ok 15 min tak by główki wystawały ponad poziom wody.
Krok 2 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo -beszamelowym foto
SOS: Roztop masło w rondelku, dodaj mąkę,poczekaj aż się spieni. Dodaj śmietanę i mleko - mieszaj energicznie aż do momentu zgęstnienia. Dodaj przyprawy. Zdejmij z ognia. Sery pokrusz na kawałki, dodaj do sosu.
Krok 3 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo -beszamelowym foto
Do naczynia żaroodpornego wlej na dno troche oliwy, ułóż szparagi, zalej sosem, tak by główki wystawały na wierzch. Posyp pokrojoną w kostkę szynką.
Krok 4 - Białe szparagi zapiekane pod sosem serowo -beszamelowym foto
Piecz w 180 st.C ok 20 min, aż sos się przyrumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

05.01.2017 16:52
super danie

Ada-Gaba

10.11.2014 22:32
moje smaki

cukiereczek

05.05.2014 17:26
wygląda apetycznie

cukiereczek

03.05.2014 10:03
ze szparagami to musi być pyszne

jasiek

02.05.2014 22:49
smaczna sprawa

gosia561

02.01.2014 19:09
Wspaniałe szparagi

Adamorek

14.12.2013 02:08
Fajnie zapieczone

marcia7

26.11.2013 23:53
Uwielbiam je z tym sosem

Justyna/Dzastus

01.08.2013 11:44
kolorowo io na pewno bardzo smacznie

marcia7

09.05.2013 20:48
rewelacyjne, jutro zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat