Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe szparagi

    50 dag
  • jaja

    3 szt
  • Sos Holenderski:

    wg uznania
  • sól

  • ocet

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obierz z łyka, omijając główki i odkrój/odłam zdrewniałe końce (może być nawet 1/3 długości). W wysokim i wąskim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Do wrzątku włóż szparagi w taki sposób, aby stały, mając główki nad powierzchnią wody. Gotuj około 10-15 minut – powinny być miękkie, ale jeszcze jędrne.
W drugim, również wysokim, garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu (na 1,5 litra wody dałam jedno „chlupnięcie” octu). Jajka (powinny być świeżutkie i w temperaturze pokojowej), wbij najpierw pojedynczo do np. filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, aby lekko mrugała i zrób wir za pomocą łyżki. W jego środek delikatnie upuść rozbite jajko, starając się zrobić to z jak najmniejszej wysokości. Gotuj przez 2-3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową na czystą ściereczkę. Powtórz czynność przy pozostałych jajkach.
Na talerzykach rozłóż porcję szparagów, na nich po jajku w koszulce i polej sosem holenderskim. Smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iza0823 06.06.2013 16:56
idealne połączenie, mnia
Rafał10 05.06.2013 17:22
Idealna kompozycja... Pyszna klasyka w jednym daniu, smaki wspaniale do siebie pasujące i to żółtko wypływające i łączące się z sosem holenderskim musi być przepyszne!
miroslawa 05.06.2013 04:38
kapitalne połączenie na pyszny posiłek
arbuzowo 04.06.2013 20:38
bardzo fajny przepis - ja bym wypróbowała na niedzielne śniadanie :-)
Monika-twin 04.06.2013 18:11
musi byc pycha.lubie szparagi
kokoszka 04.06.2013 17:47
pychotka dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat