Biała zupa krem z łuszczakami

Biała zupa krem z łuszczakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki średnie

    KREM - 5 sztuk
  • seler korzeniowy niezbyt duży

    1/4 sztuki
  • por (biała część)

    5 cm
  • śmietanka słodka gęsta

    kilka łyżeczek
  • sól

    do smaku:
  • pieprz biały mielony

  • ziele angielskie

  • lubczyk świeży

    1 gałązka
  • łuszczak zmienny kapelusze

    GRZYBY - 2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • por - jasnozielona część

    5-8 cm
  • sól

    do smaku:
  • Szczypiorek cienki posiekany

    3 łyżi
  • bulion warzywny

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
ziemniaki i selera (kawałek m/w wielkości jednego ziemniaka) obrałam, opłukałam i pokroiłam w niedużą kostkę. Zalałam w garnku bulionem tylko tyle żeby warzywa były przykryte. Ugotowałam do miękkości dodając jeszcze posiekany kawałeczek pora, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i małą gałązkę lubczyku. Gdy warzywa były zupełnie miękkie wyłowiłam przyprawy a gorącą zupę zmiksowałam. Doprawiłam ją do smaku solą, białym pieprzem i dodałam śmietaną - już nie gotowałam. W/g mnie zupa powinna być gęsta, ale można ją sobie nieco rozrzedzić odrobiną bulionu wedle własnego uznania.
Krok 2 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
Gdy warzywa były zupełnie miękkie wyłowiłam przyprawy a gorącą zupę zmiksowałam. Doprawiłam ją do smaku solą, białym pieprzem i dodałam śmietaną - już nie gotowałam. W/g mnie zupa powinna być gęsta, ale można ją sobie nieco rozrzedzić odrobiną bulionu wedle własnego uznania.
Krok 3 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
Kapelusze łuszczaka oczyściłam i przepłukałam - trzonki nie nadają się do użycia bo są łykowate. Małe sztuki zostawiłam w całości a większe poprzekrawałam na ćwiartki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam grzyby, smażyłam mieszając aż odparowała woda...
Krok 4 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
dodałam drobno posiekanego pora, jeszcze chwilkę razem smażyłam po czym doprawiłam solą, pieprzem oraz papryką
Krok 5 - Biała zupa krem z łuszczakami foto
Na talerze nalewałam gorącą zupę - krem i do każdej porcji dokładałam po trochu smażonych grzybków. Posypałam posiekanym cienkim szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

12.02.2017 09:26
uwielbiam cudowna

Beata73

18.11.2015 08:45
uwielbiam wszystko z grzybami

gosia561

14.04.2014 14:32
coś zupełnie nowego

cukiereczek

03.04.2014 17:37
bardzo sycące

Kejti

19.02.2014 23:54
Przyznaję,rewelacyjny przepis,nigdy nie przyrządzałam łuszczaków.

SmacznaPyza

23.11.2013 19:26
cieszę się bo pyszna była

dwa pokoje z kuchnią

23.11.2013 08:57
podoba mi się ta zupka

SmacznaPyza

01.07.2013 10:53
to gatunek bardzo smacznych grzybów jadalnych, zajrzyj do jakiegoś atlasu grzybów pod hasło "łuszczak zmienny", może się czegoś nauczysz :)

Smaczna_B

29.06.2013 15:54
a co to za łuszczaki?pierwsze słyszę!

artur7

17.01.2013 16:44
fajna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat