Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

5.0
(143)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą - tradycyjne danie na Wielkanoc, ale nie tylko. Pieczona biała kiełbasa połączona z cebulką najlepiej smakuje z ostrym chrzanem lub musztardą,

Składniki:

kiełbasa biała
1 kilogram
cebula
3 sztuki
ząbki czosnku
3-4 ząbki
olej
2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
tymianek świeży
do dekoracji
jabłka
2 (opcjonalnie) sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą to niezwykle proste danie, które można podać na śniadanie wielkanocne, ale nie tylko. Biała kiełbasa to tradycyjny polski wyrób, który dodajemy do żurku, gotujemy ją w wodzie lub zapiekamy cebulą i jabłkiem. Pieczona biała kiełbasa najlepiej smakuje z cebulką, jabłkiem szczyptą majeranku oraz listkami świeżego tymianku. Wystarczy pajda świeżego chleba, ostry chrzan lub musztarda i można zajadać!

Kroki postępowania

1

Użyj białej kiełbasy gotowanej. Jeśli masz surową - podlej ją odrobiną wody lub białego piwa (ok. 120 ml).

Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w plasterki.
Część cebuli i czosnku układamy na spodzie naczynia, następnie układamy białą kiełbasę. Na wierzch kiełbasy dodajemy resztę cebuli i czosnku. Posyp świeżo mielonym pieprzem czarnym i majerankiem roztartym między palcami. 

Do białej kiełbasy zapiekanej z cebulą możesz dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Potrawa zyska na smaku, a zapieczone jabłka z cebulą smakują wybornie.

2

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok 1 godz.

Co jakiś czas nakłuwamy kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Upieczoną kiełbaskę podajemy na ciepło z chrzanem lub musztardą.

Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcin 07.01.2025 15:45
Pieczemy bez przykrycia?
Doradca Smaku 09.01.2025 09:12
Tak! :)
AJB 24.11.2024 17:21
Nakłuwanie wysusza. po co takie głupie rady?
Doradca Smaku 25.11.2024 10:35
Co jakiś czas nakłuwamy kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Nie trzeba nakłuwać, jeśli wolisz bardziej soczyste mięso.
Emi 30.03.2024 20:11
Pyszna kiełbaska, przepis banalnie prosty zostanie ze mną na długo.
jasiek 13.05.2014 13:32
apetycznie zrobiona
Ela15 11.05.2014 12:04
poproszę o jedną porcję
Zdzisław 28.04.2014 18:15
ale bym zjadł kiełbasę
IZABELA29 28.04.2014 17:23
robiłam ,bardzo smaczna
Pyszota 28.04.2014 16:47
fajne kiełbaski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak