Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą to niezwykle proste danie, które można podać na śniadanie wielkanocne, ale nie tylko. Biała kiełbasa to tradycyjny polski wyrób, który dodajemy do żurku, gotujemy ją w wodzie lub zapiekamy cebulą i jabłkiem. Pieczona biała kiełbasa najlepiej smakuje z cebulką, jabłkiem szczyptą majeranku oraz listkami świeżego tymianku. Wystarczy pajda świeżego chleba, ostry chrzan lub musztarda i można zajadać!
Kroki postępowania
Użyj białej kiełbasy gotowanej. Jeśli masz surową - podlej ją odrobiną wody lub białego piwa (ok. 120 ml).
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w plasterki.
Część cebuli i czosnku układamy na spodzie naczynia, następnie układamy białą kiełbasę. Na wierzch kiełbasy dodajemy resztę cebuli i czosnku. Posyp świeżo mielonym pieprzem czarnym i majerankiem roztartym między palcami.
Do białej kiełbasy zapiekanej z cebulą możesz dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Potrawa zyska na smaku, a zapieczone jabłka z cebulą smakują wybornie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok 1 godz.
Co jakiś czas nakłuwamy kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Upieczoną kiełbaskę podajemy na ciepło z chrzanem lub musztardą.
Smacznego!!!!