Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa własnej roboty

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wieprzowe
łopatka bez kości 3 kg
karkówka 1,50 kg
boczek 0,50 kg
sól 10 dkg
Pieprz czarny mielony Prymat 4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 8 łyżeczek
czosnek 6 ząbków
woda zimna 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa własnej roboty

Umyte i oczyszczone mięso pokroić w małe kawałki.
Pokrojone mięso zmielić przez maszynkę na grubym sicie 2x.
Wymieszać mięso z przyprawami dodając wodę stopniowo w miarę potrzeby.
Masa musi być spójna i w miarę zwarta.
Jelita dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Mięsną masą napełniamy jelita w kawałki 10-15 cm przewijając kawałki raz w prawo a następnie w lewo.
Można przewiązać laski kiełbasy nicią.
Włożyć kiełbasę do wody o temperaturze 75 stopni, zmniejszyć płomień pod garnkiem, parzyć około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.04.2014 11:42
taka kiełbasa to rarytas
Ania84 20.04.2014 10:25
ale pyszności :) świetna :)
IZABELA29 20.04.2014 09:26
jeszcze nigdy nie robiłam takiej
Christopher 19.04.2014 22:52
Pyszna kiełbasa.Muszę kiedyś taką zrobić. Smacznych Świąt.
Janina 19.04.2014 22:52
Świetna, domowa najlepsza;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak