Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała 5-6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
cebula 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 4 łyżki
chrzan ze słoika 3 łyżeczki
masło
sól i pieprz

Porada

Biała kiełbasa jest doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale idealnie sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym

Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
(Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.)
Z garnka odlać 1 szklankę wywaru.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
Dodać mąkę oraz jeśli istnieje taka potrzeba – to również odrobinę tłuszczu.
Całość smażyć (mieszając) przez około 1-2 minuty.
Następnie należy wlać 3/4 szklanki wywaru i całość mieszać do zgęstnienia sosu.
Śmietanę połączyć z chrzanem, resztą odlanego wywaru, a następnie z sosem na patelni.
Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:08
zawsze dobra.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak