Biała kiełbasa w cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • kiełbasa biała

    3-4 szt
  • Majeranek suszony Prymat

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biała kiełbasa w cieście francuskim foto
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy i rozcinamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Białą kiełbasę kroimy w 3 cm plasterki, na każdej połówce ciasta układamy w odstępach 1 cm po kawałku kiełbasy.
Krok 2 - Biała kiełbasa w cieście francuskim foto
Rolujemy ciasta, tworząc dwa wałki.
Rolki z ciasta francuskiego przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.
Krok 3 - Biała kiełbasa w cieście francuskim foto
Nacinamy ciasto w miejscach gdzie nie ma kiełbasy, tak aby nie przeciąć do końca ciasta i odwracamy każdy nacięty kawałek tak, aby kiełbasa była skierowana ku górze, układamy w „ślimaka” lub okrąg. Całość posypujemy majerankiem.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut.

Podajemy z ulubionymi dipami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 28.06.2016 09:24
ależ świetny pomysł
marzut 28.06.2016 08:23
fajny przepis
IKrakowianka 27.06.2016 21:08
wygląda super!
Habibi 27.06.2016 21:05
nasze ulubione wielkanocne smaki :)
Wacław 27.06.2016 19:08
moje smaki,pycha :-)
agnieszka214 27.06.2016 17:16
Super fajna przekąska
ben-ka 27.06.2016 15:13
Świetny pomysł !
Ola1984 27.06.2016 14:03
Świetna przekąska na imprezę :)
Maridka19 27.06.2016 13:51
Super pomysł :)
IZABELA29 27.06.2016 13:01
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat