Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała surowa 3 sztuki
masło 2 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
słodka śmietanka 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
cukier 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
woda 1/2 litra
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana

Kroki postępowania

1
Dobrze związane kiełbaski zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na małym gazie ok. 10 minut.
Krok 1 - Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana foto
2
Wyjąć. Zostawić by lekko ostygły **.
Krok 2 - Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana foto
3
Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by uległ karmelizacji na cebuli ).
Krok 3 - Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana foto
4
Rozgarnąć cebulę i włożyć kiełbaski. Dodać masło. Podsmażyć kiełbaski na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana foto
5
Zdjąć kiełbaski z patelni .
Krok 5 - Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana foto
6
Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki.
Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie.
Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki.
* Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u większości gotujących, a do zimnej wody i doprowadzam do wrzenia.
** Wywar ostudzić i wstawić do lodówki na zrobienie zupy drugiego dnia ( no chyba , że gotujemy od razu).
Krok 6 - Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana foto
7
Zauważyłam , że spisałam i wstawiłam na swoim blogu i profilach które mam na stronach kulinarnych różne wersje podawania białej kiełbasy-po za jedną - najprostszą.
Z reguły kiedy planuję żurek lub barszcz biały to robię go na białej kiełbasie .
System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle ( podaję z ziemniakami , surówką i barszczem do popicia) .Jak na moje potrzeby są to 2 posiłki bo na drugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i dodatkami.
Krok 7 - Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.03.2016 16:20
smaczna kiełbaska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak