Biała kiełbasa Dukanowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    75 dkg
  • pierś z indyka

    75 dkg
  • peklosól

    15 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    5 g
  • czosnek

  • kminek

  • słodka papryka w płatkach

  • Majeranek suszony Prymat

  • Do parzenia:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso zmielić maszynką z sitkiem o dużych oczkach, wymieszać z peklosolą oraz solą morską. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej w glinianym naczyniu) na dobę. Dodać przyprawy oraz posiekany czosnek. Wymieszać, odstawić na godzinę. Masą nadziewać jelita naturalne. Kiełbasę włożyć do wody (z liściem i zielem) o temp. 40 stopni, podgrzać ją do 75 stopni i parzyć kiełbasę przez 20 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tonia 01.02.2012 14:22
fajny przepis
traktorek 28.03.2011 12:47
ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat