Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka bez kości
700 g -
podgardle surowe
700 g -
woda
0,5 szkl -
majeranek
1 łyżka -
sól
1-5 łyżki -
pieprz
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
czosnek
pół główki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Biała kiełbasa domowa
Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Kiełbaśnice - jelita umyć i wymoczyć. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać.
Kiełbaski skręcić niezbyt duże, ok 15 cm.
Sparzyć w temp 80- 85 st przez ok 20 min.
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)