Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kaszanka

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 kg
golonka wieprzowa 1 sztuka
włoszczyzna 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk
sól do smaku 3 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kaszanka

Mięso umyć, ugotować razem z włoszczyzną w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim.
Ugotowane mięso, warzywa, wyjąć z wywaru.
kasze przepłukać pod zimną wodą, zalać bulionem, szklankę kaszy na dwie szklanki bulionu, jeśli jest za mało bulionu dolać ciepłej wody.
Mięso skręcić przez maszynkę na sitku o małych oczkach.
Jak kasza lekko przestygnie, dodać mięso, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, roztartym jałowcem, dokładnie wymieszać.( masa nie może być zbyt gęsta,)
Jeszcze letnią kaszankę napełnić jelita.
Można sparzyć albo po prostu zamrozić w małych porcjach.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 10.06.2014 11:03
lubię bardzo kaszankę, białej jeszcze nie jadłam
kuklik 07.06.2014 14:42
ekstra wygląda jak kiełbasa
gibli 06.06.2014 21:04
@ben-ka jak uda Ci się jedno pętko skubnąć podzielisz się co??:))). Człowiek napatrzy, napatrzy się, aż ślinka leci...eh...no cóż trzeba samemu zrobić i już : ))fajny przepis podoba mi się)))
Adam/ZUB3R 06.06.2014 15:37
smaczna kaszanka
dodi 06.06.2014 13:55
podkradam przepis
Granita 06.06.2014 13:14
zastanawiałam się co w niedzielę na obiad-już wiem:)))
Granita 06.06.2014 13:10
rewelacyjna,ale narobiłaś mi ochoty
Bernadeta1 06.06.2014 12:15
taka domowa to pychota
agnieszka214 06.06.2014 11:40
takiej jeszcze nie jadłam
ben-ka 06.06.2014 10:01
Już mi ślinka cieknie....hm..dlaczego nie można tak z ekranu sobie skubnąć pętko?
Alex_M 06.06.2014 09:55
białą kaszankę robi moja teściowa od lat. jest przepyszna. i bez krwi, bo w końcu ma być biała ;) hihi narobiłaś mi smaka ;)
Kejti 06.06.2014 09:16
Chętnie skosztuję :-)
bhb8 06.06.2014 07:33
z chęcią bym spróbowała :)
fotoviderek 06.06.2014 07:23
Najlepsza własnoręcznie zrobiona :)
Lidzia 06.06.2014 05:16
Takiej jeszcze nie jadłam.
BernadettaP 05.06.2014 22:09
Pewnie pyszna, ale to nie kaszanka. Brakuje krwi i podrobów, a więc dwóch z 3 głównych składników kaszanki.
w mojej kuchni 05.06.2014 22:01
same pyszności na talerzu
Mira85 05.06.2014 20:35
domowa jest najlepsza, fajny przepis
Patriszja
Patriszja 05.06.2014 19:46
z krwi wampira :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak