Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bhaji hinduskie placki cebulowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przygotowałam dzisiaj dla rodzinki na popołudniową przekąskę hinduskie placki cebulowe - bhaji. Placki polecam, gdyż są bardzo smaczne, nawet wnuczek co nie lubi za bardzo jeść skusił się i poprosił o więcej.

Składniki:

cebule 2 sztuki

Na ciasto:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuk
sól 2 szczypty
chili Prymat 2 szczypty
mleko 1.5 szklanki

Dodatkowo:

olej do smażenia 4 łyżki

Porada

Mleka napisałam 1,5 szklanki, ale dodajemy tyle, aby ciasto było gęściejsze od naleśnikowego. Placki można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.

Przepis i sposób przygotowania na: Bhaji hinduskie placki cebulowe

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, jajka, curry oraz paprykę, mieszając dodawać wodę lub mleko tyle aby powstało ciasto gęściejsze jak naleśnikowe.  Doprawić do smaku solą i szczyptą chili.

Cebulę obrać, przekroić na połówki, każdą pokroić na pół plastry, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć małe placki.

Smażyć z każdej strony na rumiano.

Placki podawać na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:10
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak