Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z orange curd

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bezy

białko 4 sztuki M
cukier 220 g
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżka

curd

pomarańcza 2 sztuki duże
sok z cytryny 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1 z jednej pomarańczy
masło 80 g
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z orange curd

Kroki postępowania

1
Białka wyjmuje wcześniej dobrze jak będą miały temperaturę pokojową ale zimne też da się ubić. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje że bezy się nie ubiją. Dodajemy w odstępach cukier. Miksuję na najwyższych obrotach około 40 minut do momentu aż cukier rozpuści się, beza będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję sok z cytryny, mąkę i cały czas miksuję do połączenia składników.
Krok 1 - Bezy z orange curd foto
2
Bezę przekładam do worka cukierniczego i nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Piekarnik rozgrzewam temp 120 stopni termoobieg. Wkładam dwie blaszki od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam temp do 100 stopni termoobieg i piekę dalej 40 minut. Bezy powinny być z wierzchu suche, a w środku dojdę podczas suszenia. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i susze je dalej dwie godziny albo zastawiam na noc. Moje bezy są w środku lekko ciągnące. Jeżeli chcemy wysuszone całkiem trzymamy je dłużej 10 minut w piekarniku. Zbyt długie ich pieczenie powoduje że one potem się kruszą i łamią o czym się przekonałam.
Krok 2 - Bezy z orange curd foto
3
Pomarańcze dokładnie myję w gorącej wodzie i szoruję szczoteczką. Ścieram skórkę pomarańczową, wyciskam sok. Do rondelka z grubym dnem przekładam masło i roztapiam. Jajko i żółtko roztrzepuję razem z cukrem, dodaję sok i startą skórkę. Całość wlewam do rondelka i na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką gotuję aż krem zgęstnieje i wytworzą się wulkany. Studzę, przykrywam folią i wkładam do lodówki.
Krok 3 - Bezy z orange curd foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.04.2017 20:26
pyszności :)
Bernadeta1 08.04.2017 19:04
super, ja mam zawsze problemy aby wyszły mi takie fajne bezy
halina17 08.04.2017 18:28
Smaczny deser.
Aleksandra/Olcia 08.04.2017 17:49
ale piękne ! wyglądają jak chmurki
Bożena Matuszczyk 08.04.2017 17:36
Śliczne ,pyszne i kuszące;)
jan_mag 08.04.2017 16:31
Apetycznie wygląda.
ben-ka 08.04.2017 15:23
Aż ślinka cieknie, uwielbiam bezy, a Twoje takie śliczne !
Ania321 08.04.2017 14:53
ale pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak