Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z kremem jajeczno śmietanowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 200 g
białko 150 g/ok 3-4 szt
żółtko jajek 4 szt
serek mascarpone 500 g
śmietana 400 ml
cukier 1/3 szkl
rum 1 klieliszek /20 ml
kakao do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem jajeczno śmietanowym

Najpierw robimy bezy ;

Białka ważymy ,bo są różnej wielkości ,a potem się okazuje ,ze było za dużo cukru i nie wychodzą takie jak mają być .

Białka ubijamy na sztywno ,następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas ubiając ,masa ma być szklista i bardzo sztywna ,najlepiej wziaść łyżką spróbować zrobić kleksa ,jeśli powstały ogonek się nie rusza jest idealna .

Rękawem cukierniczym robimy ciasteczka o średnicy ok 6 cm i wysokości 2cm one jeszcze urosną , więc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawmy odstępy , ja piekę na tej dużej z piekarnika najwyżej 12szt i na tyle powinno nam starczyć z tej porcji .

Piekarnik nagrzewamy do 180st
wkładamy nasze bezy ,temperaturę od razu zmniejszamy do 130st na 5 min i obserwujemy bezy jeśli urosną i pojawią się pierwsze lekkie pęknięcia to zmniejszam na 100st lub 90 i tak suszę ok 1h lub dłużej jeśli chcemy by w środku były całkiem kruche ,a jak mają być ciągnące to wyłączyć wcześniej piekarnik .
Nie wolno otwierać podczas pieczenia bo opadną !!!


Masa ;

Żółtka ubijamy z cukrem nad parą ,czyli w misce włożonej do garnka z gotującą się wodą ,ubijamy do białości ,następnie przekładamy miskę z masą jajeczną do innej miski tak by nam weszła do środka ,i tą większą napełniamy zimną wodą i czekamy ubijając aż masa będzie zimna .

Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce serka mascarpone i ubijamy do połączenia się ładnie składników .

W osobnej misce ubijamy an sztywno śmietankę ja używam zawsze 36% bez cukru juz .
Gdy będzie sztywna łączymy masy ze sobą ,jajeczną ze śmietaną i przekładamy do rękawa cukierniczego ,wyciskamy porcje na każdą zimną bezę i posypujemy kakao .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.03.2014 22:26
Też ostatnio robiłam :) to jeden z moich ulubionych deserów :) Twoje wyglądają cudownie.
Małgorzata9 03.03.2014 20:50
ale pyszności
kasienka23 03.03.2014 19:50
wspaniałe bezy!
Rafał10 03.03.2014 14:55
pychotka! Do kawki idealne!
Ania84 03.03.2014 11:39
niezwykle efektowne :)
Patriszja
Patriszja 03.03.2014 11:23
Piękne i zapewne pyszniutkie te słodkości :) mniam
wwwiolka 03.03.2014 10:03
Przepięknie wyglądają.
czekoladka_m 03.03.2014 09:59
Ale cudny to musi być deser;))
Joannasz3190 03.03.2014 09:56
Pyszności :)
AZgotuj 03.03.2014 09:45
taki deser - bajka:)
V_kuchareczka 03.03.2014 09:39
Jaaakie piękne :)
marta1221 03.03.2014 09:38
bajecznie wyglądają
Koper 03.03.2014 09:30
Niezwykle apetyczne połączenie :)
bietka 03.03.2014 09:25
wyglądają cudnie :)
Anna133 03.03.2014 09:25
Bezy są łatwe do zrobienia jeśli się zachowuje wszystkie czynności w kolejnosci i pilnuje czasu suszenia
gosia1988 03.03.2014 09:07
super deser :)
Sylwia26 03.03.2014 09:05
apetycznie wyglądają :)
dwa pokoje z kuchnią 03.03.2014 08:51
ale kusisz tym słodkim :)
Czyki 03.03.2014 08:45
Cudowne bezy:)
gibli 03.03.2014 08:44
ładnie wyglądają)
Stenka 03.03.2014 08:43
apetycznie wyglądają
adelajda 03.03.2014 08:37
bardzo lubię :)fakt czasochłonny ale za to jaki smaczny
Anna133 03.03.2014 08:33
pyszny deser ,choć czasochłonny warto się nim zajadać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak