Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem budyniowym i żurawiną
Kroki postępowania
Do miski przelewam białka, jeżeli wyjmujemy je z lodówki to co najmniej godzinę przed ubiciem.Dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję do łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier należy dodawać stopniowo. Ubijam tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Na końcu dodaję ocet i chwile miksuje i mąkę ziemniaczaną.
Masło ucieram na puch mikserem,
Budyń rozrabiam z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego wlewam mleko i energicznie mieszam. Nie dodaję cukru bo bez jest słodka.Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję miód, sok z cytryny. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.Jak żurawina zrobi się miękka wlewam mąkę i energicznie mieszam aż frużelina zrobi gęsta.
Bezy dekoruję kremem i polewam frużeliną i miętą.