Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z kremem budyniowym i żurawiną

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

białko 6 sztuk
cukier 320 g
ocet winny 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól 1 do smaku

krem

masło 150 g
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 3,2% 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki

frużelina

żurawina 1/2 szklanki świeżej
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 3/4 szklanki
miód 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
mięta 1 do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem budyniowym i żurawiną

Kroki postępowania

1
Bezy:


Do miski przelewam białka, jeżeli wyjmujemy je z lodówki to co najmniej godzinę przed ubiciem.Dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję do łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier należy dodawać stopniowo. Ubijam tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Na końcu dodaję ocet i chwile miksuje i mąkę ziemniaczaną.
Krok 1 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto
2
Bezy formuję łyżką na papierze do pieczenia. Rosną podczas pieczenia także robimy ie za duże koła. Mi wyszło sztuk 8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i po pięciu minutach zmniejszam na 140 minut na kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i zostawiam przez noc przy uchylonych drzwiczkach na noc.


Krok 2 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto
3
.

Masło ucieram na puch mikserem,
Krok 3 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto
4


Budyń rozrabiam z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego wlewam mleko i energicznie mieszam. Nie dodaję cukru bo bez jest słodka.Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem
Krok 4 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto
5
Do masła dodaję do łyżce zimnego budyniu cały czas miksując i tak do wyczerpania budyniu.


Krok 5 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto
6
Frużelina:

Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję miód, sok z cytryny. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną.Jak żurawina zrobi się miękka wlewam mąkę i energicznie mieszam aż frużelina zrobi gęsta.


Bezy dekoruję kremem i polewam frużeliną i miętą.
Krok 6 - Bezy z kremem budyniowym i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.12.2015 06:02
super deserek :)
Poison1988 30.11.2015 08:04
palce lizać! :)
Klausia 29.11.2015 20:58
ładnie wyglądają
Wiktoria29 28.11.2015 21:02
super połączenie słodka beza z kwaśną żurawiną
ania2610 28.11.2015 18:49
wspaniałe, przepyszne
dollce 28.11.2015 14:13
wyglądają apetycznie
Iwusia 28.11.2015 13:10
smaczny deser
IZABELA29 28.11.2015 11:40
jakie cudne
joannaa24 28.11.2015 10:51
Wyglądają bardzo kusząco ;)
gosia56 28.11.2015 10:43
super słodkości
bertpvd 28.11.2015 09:25
przepis - rewelacja ! :)
Agnieszka-87-25 28.11.2015 08:19
deser ma medal!
Ifa 28.11.2015 08:06
Jakie one muszą byc pyszne!
Ola1984 28.11.2015 07:46
Przepyszna propozycja na deser :) Uwielbiam bezy w takim wydaniu.
Łukasz15 27.11.2015 22:54
Bardzo smaczne
Madzai 27.11.2015 22:16
Uwielbiam bezy!
Renata9 27.11.2015 21:23
Smaczny deserek :-)
Marta1986 27.11.2015 21:15
bardzo apetyczne
2milutka 27.11.2015 21:05
Wyglądają tak zachęcająco, że nie sposób przejść obojętnie....
Konczi 27.11.2015 20:16
fantastycznie wyglądają
irenka 27.11.2015 20:02
na pewno pyszne
Lucan 27.11.2015 20:01
uwielbiam:)
Renataj 27.11.2015 19:54
Prezentują się znakomicie i doskonały pomysł z dodaniem kwaskowej żurawiny.
gosia1988 27.11.2015 19:08
rewelacyjnie wyglądają, ale bym zjadła takie....
halina17 27.11.2015 19:03
Dobre bezy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak