Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy - przepis podstawowy

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 250 gram
płaska łyzka mąki ziemniacznej 1 sztuka
szczypta soli
białko kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy - przepis podstawowy

Zrobienie bezy nie jest trudne, ale należy przestrzegać kilku zasad, należy starannie oddzielić biała od żółtek, powinny być czyste, bez skorupek, bez żółtka. Cukier powinien być dokładnie utarty z białkami, dodajemy go stopniowo, łyżka po łyżce, a po każdym dodaniu starannie miksujemy. Piana podczas ubijania będzie wyraźnie gęstnieć i powiększać swoją objętość. Gotową masę wykładamy od razu na blachę i do nagrzanego piekarnika. Jeśli pieczemy na tury, to białka tez ubijamy na tury, tak by masa nie stała zbyt długo. Mam nadzieję że moje rady się przydadzą i Ci którzy boją się piec bezy, odważą się i spróbują :)


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 40-45 minut. Powinny wyjść chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku.
Aby były całe chrupkie i suche, należy piec ok. 60 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, jedne przypiekają mocniej spody, inne zbyt mocno się nagrzewają, dlatego radzę kontrolować bezy podczas pieczenia, aby za mocno się nie przypiekły i w razie konieczności zmniejszyć troszkę czas pieczenia lub temperaturę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 10.02.2016 17:44
Pyszności.
IZABELA29 05.06.2013 08:46
nie mam "ręki " do ich robienia
reniatka 28.05.2013 10:57
świetny przepis i rewelacyjne wskazówki
Bernadeta1 14.04.2013 00:15
kilka razy probowałam zrobić ale nie wyszly mi takie ładne
Zosia1 11.04.2013 17:31
też często lubię się nimi zajadać
pajbek 05.04.2013 08:20
Przepis bardzo przydatny zwłaszcza dla łasuchów :-)
fotoviderek 24.03.2013 08:37
Lubie bezy :)
julcia12437 22.03.2013 18:40
Często robię bezy, twój przepis jest słodki :)
jordi 21.03.2013 22:20
domowe są najlepsze
Iwona32 20.03.2013 13:13
dużo roboty ale efekt oszałamiający
dotix997 15.03.2013 19:38
oj smacznie wygląda
Ewa104 15.03.2013 10:49
Bardzo zgrabne.
ONY_za_kare 14.03.2013 22:37
pycha! takie najlepsze!
Alex_M 14.03.2013 22:07
super te beziki!
Konczi 14.03.2013 16:04
śliczne beziki
Mira85 14.03.2013 15:55
nigdy nie robiłam bez, wyszly ci swietnie, chyba sie skusze
Aannkaa82 14.03.2013 15:21
śliczne i na pewno pyszna - ja uwielbiam beziki ale rzadko robię, zazwyczaj jak zostaną mi jakieś białka i nie mam co z nimi zrobić.
gosia1988 14.03.2013 13:27
uwielbiam bezy
ewka1978 14.03.2013 12:31
bardzo smakowicie wyglądają
cooleczka 14.03.2013 12:25
ale ładnie wyszły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak