Przepis i sposób przygotowania na: Bezy - przepis podstawowy
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 40-45 minut. Powinny wyjść chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku.
Aby były całe chrupkie i suche, należy piec ok. 60 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, jedne przypiekają mocniej spody, inne zbyt mocno się nagrzewają, dlatego radzę kontrolować bezy podczas pieczenia, aby za mocno się nie przypiekły i w razie konieczności zmniejszyć troszkę czas pieczenia lub temperaturę.