Bezy orzechowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    40 dag
  • białko

    8 sztuk
  • czekolada gorzka

    20 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • sól

    1 szczypta
  • tłuszcz do formy

    1 łyżka
  • orzechy laskowe

    10 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić ze szczyptą soli w wysokim naczyniu na sztywną piane.Dodać cukier i cukier waniliowy nie przerywając ubijania.Gdy masa będzie sztywna dodać stopniowo orzechy.Blachę nasmarować tłuszczem a następnie przykryć pergaminem.Masą napełnić szpryce z końcówką w kształcie gwiazdki.Wyciskać ma se na blachę formując podłużne kształty.Rozgrzać piekarnik do temperatury 75 stopni,wstawić blachę,piec bezy przez 20 minut,następnie wyłączyć piekarnik,pozostawić bezy na 20 minut i ponownie rozgrzać piekarnik do 75 stopni.Pozostawić bezy w wyłączonym piekarniku na 2 godziny.Roztopić gorzką czekoladę.W płynnej czekoladzie maczać bezy do połowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat