Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy niezawodne

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko jaja kurzego 2 sztuka
cukier drobny 125 gram
sok z cytryny 1/2 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy niezawodne

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy piana zacznie bieleć dosypywać stopniowo cukier. Dodać sok z cytryny i chwilę miksować. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i gęsta, a po odwróceniu miski zostanie na swoim miejscu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy w sporych odstępach (bezy rosną podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec/suszyć ok. 35-40 minut. Smacznego!

Rady dotyczące pieczenia bez:
* mieszadła oraz naczynie w którym ubijasz białka musi być całkowicie czyste i suche, nie może być mokre czy tłuste.
* najlepiej ubijać pianę w misce ze stali nierdzewnej lub szklanej. Odradzam naczynie z plastiku.
* białka muszą być dokładanie oddzielone od żółtek, w białku nie może naleźć się ani kropelka żółtka - w przeciwnym razie piana się nie ubije.
* nie trzeba trzymać się zasady temperatury białek, ja używam jajek prosto z lodówki i wychodzą idealne bezy.
* pianę ubijaj do czasu, aż zrobi się szklista i bardzo zwarta - obróć miskę i sprawdź czy piana z niej nie spływa - jeśli spływa po ściankach musisz ubijać jeszcze jakiś czas.
* sok z cytryny ma za zadanie ścięcie się białka, możesz zastąpić go octem winnym.
* piana z białek nie lubi długo leżeć, więc zaraz po ubiciu powinna znaleźć się w piekarniku.
* jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego może nakładać bezy pomagając sobie dwoma łyżeczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.10.2014 16:07
pyszniutkie te bezy
Ela15 15.04.2014 08:17
lubię bezy
Róża1 11.04.2014 15:01
ale super Ci wyszły :-)
EmciaPichci 20.02.2014 08:17
uwielbiam!
Jolie 18.12.2013 19:20
super przepis, ciekawe, czy i mi wyjdą takie ładne :)
wyattearp 06.05.2013 07:26
świetny przepis !!!!
msmors 05.05.2013 12:48
super bezy
Janina 05.05.2013 12:19
Wykorzystam przepis - super
mic 05.05.2013 10:45
swietne bezy
Rafał3 05.05.2013 10:35
ale bym zjadła wygląda wyśmienicie
Boska_Agatka 05.05.2013 10:33
mniam mniam uwielbiam
Gary Michy 05.05.2013 10:32
Świetny przepis i przydatne rady :)
Ewa104 05.05.2013 10:26
Zgrabniutkie,słodkie beziki.
IwonaDD 05.05.2013 10:26
świetne rady, a bezy piękne !
Stenka 05.05.2013 10:09
tobie wyszły, ale nie powiedziałabym, żeby nie zawodziły
kasienka23 05.05.2013 09:56
przydatny przepis :)
Paolcia 05.05.2013 08:59
bardzo apetycznie wygląda :)
Ola1984 05.05.2013 08:47
Renata zastosuj się do wskazówek w przepisie i na pewno wyjdą Ci idealne bezy. Polecam przepis :)
Renata9 05.05.2013 08:42
mnie jeszcze nigdy nie udały się bezy, ale skoro Twój przepis jest niezawodny to muszę go wypróbować, wyglądają smakowicie
iwi 05.05.2013 08:39
Bezy najlepsze są.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak