Bezy migdałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    4
  • cukier drobny

    6 łyżek
  • cukier waniliowy

    30 g
  • sok z cytryny

  • płatki migdałowe

    2 zmielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka wlać do głębokiej miski ubić na sztywną pianę, nad parą wodną,ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i kilka kropel soku z cytryny. ubijać jeszcze przez 15 min. Zdjąć z garnka z parą, ubijać do ostudzenia, wmieszać ze zmielonymi płatkami migdałowymi. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać za pomocą szprycy lub nakładać łyżeczką bezy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i jak zrobi się skorupka szybko zmniejszyć temp. do 60-70 stopni i suszyć ok. 2 godzin i pozostawić do wysuszenia. Bezy nie powinny się zrumienić. nie polecam robić takich dużych jak ja bo ciężki idzie je wysuszyć

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 09.12.2015 21:05
Na pewno dobre.
marta1221 07.05.2013 13:30
takich bezów jeszcze nie jadłam :)
Olimpia 26.03.2013 19:49
Idealne :) Wyglądają pysznie :)
aneta2208 10.03.2013 08:48
lubię bezy. Muszę spróbować zrobić migdałowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat