Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 2
cukier kryształ 90 g
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy

Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 90-100 °C. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką i wyciskamy dowolny kształt. Czas pieczenia zależy od piekarnika i czy mają byc ciągnące. Najlepiej kontrolować pod koniec suszenia. Około godziny lub dłużej.
Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 14.02.2017 13:08
Uwielbiam bezy :)
Futka 14.02.2017 12:52
Pyszności
mirosława4 14.02.2017 12:27
piękne te bezy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak