Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 2 szt.
cukier drobny 125 g
sok z cytryny 1/2 łyżecz.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy

Kroki postępowania

1
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 140*C.
Białka ubijam ze szczyptą soli. Jak masa zacznie bieleć, stopniowo wsypuję cukier i dalej ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Krok 1 - Bezy foto
2
Pianę z białek przekładam do szprycy. Na blachę wyciskam małe beziki w odstępach od siebie (znacznie urosną w trakcie pieczenia).
Krok 2 - Bezy foto
3
Piekę w nagrzanym piekarniku w 140*C przez ok. 35 - 40 minut (im dłuższy czas pieczenia tym beziki będą bardziej suche).
Krok 3 - Bezy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza0823 15.07.2013 22:16
jakie śliczne
msmors 15.07.2013 21:08
idealne te beziki
iziona 15.07.2013 18:39
Jestem pełna podziwu bo mi jeszcze nigdy się nie udało zrobić bez samodzielnie :)
Janina 15.07.2013 11:56
Bardzo fajne te beziki
idealme 15.07.2013 09:59
Podziwiam umiejętność zrobienia bezy, te wyglądają obłędnie ;)
KasiaK90 15.07.2013 09:01
uwielbiam! ;)
ewka1978 15.07.2013 08:59
to moja słabość
IwonaDD 15.07.2013 08:47
wyszły idealne
Monia 15.07.2013 08:22
Uuuwielbiam bezy, słodziuteńkie i kruche ;D
Ola1984 15.07.2013 07:19
Uwielbiam domowej roboty bezy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak