Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beztłuszczowy barszcz czerwony

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 4 szt
botwinka
ziemniaki 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
seler 1 kawałek
marchewka 2 szt
sok z cytryny
cukier
sos sojowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Beztłuszczowy barszcz czerwony

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Buraki obieramy i kroimy w paseczki. Botwinkę myjemy osuszamy i kroimy. Do garnka wlewamy ok 1 litra wody dodajemy liść laurowy , kilka kulek pieprzu, pokrojone ziemniaki i buraki - gotujemy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy starte warzywa , dodajemy sól do smaku i gotujemy ok 15 min. Na koniec dodajemy botwinkę , doprawiamy sosem sojowym i gotujemy do miękkości botwiny. Doprawiamy sokiem z cytryny dla przełamania cukrem , jeżeli trzeba dodajemy jeszcze sól i wyciśnięty ząbek czosnku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak