Bezowy tort z winnymi gruszkami

Bezowy tort z winnymi gruszkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BEZY

  • białka

    4 szt
  • cukier drobny

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • ocet winny

    1/2 łyżeczki

GRUSZKI

  • gruszki

    4 szt
  • wino czerwone wytrawne

    ok 500 ml
  • goździk Prymat

    6-8 szt
  • mielony cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki

KREM

  • śmietana 30%

    200 g
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy zaczną sztywnieć należy ustawić obroty miksera na najwyższych i porcjami dodawać cukier. Każdą kolejną po rozpuszczeniu się poprzedniej. Na końcu na mniejszych obrotach dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
Krok 2 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
Na papierze do pieczenia narysować trzy koła o średnicach 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam od talerzy. Na jednej blaszce były dwa mniejsze koła, a na drugiej największe. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a po 5min. zmniejszyć temperaturę do 100*C i suszyć przez 2godz. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
Gruszki obrać i pokroić w dość cienkie cząstki. Wino zagotować z przyprawami i wrzucić gruszki. Gotować 10min. Zostawić tak przez całą noc w winie.
Krok 4 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a następnie rozpuścić. Przestudzić. Zimną kremówkę ubić pod koniec dodając cukier puder i przyprawę do piernika. Ubijając cienkim strumyczkiem wlać żelatynę.
Krok 5 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć porcję kremu na największy blat bezowy. Ułożyć odsączone i osuszone gruszki.
Krok 6 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
Przykryć średniej wielkości krążkiem i powtórzyć czynność. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aleksandraa

06.10.2014 13:53
Robi wrażenie :)

migotka28

05.10.2014 19:59
po prostu piękny torcik

cris04

05.10.2014 17:39
bajeczny......i taki wysoki!

Kuchenka

05.10.2014 17:06
cudeńko

Grazyna0211

05.10.2014 17:03
pyszny i piękny tort

Misia13

05.10.2014 16:00
boski ;-))))

Mniam

05.10.2014 15:54
Używam Nikona coolpix l320. Zdjęcia robi różne, musi być dobre oświetlenie. Czasami do jednego przepisu mam ok 50 fotek. Wtedy można coś wybrać :)

Katarzyna59

05.10.2014 15:49
wygląda wspaniale

Helena63

05.10.2014 15:05
można wiedzieć jakiego aparatu ozywasz?twoje zdjęcia są idealne

Helena63

05.10.2014 15:01
piękny! gratulacje dla wykonawcy tego tortu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat