Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
cukier 1 1/3 szklanki
mielone migdały 100 g
aromat migdałowy 5 kropli
śmietana 30% 400 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 2/3 szklanki
amaretto 3 łyżki
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
płatki migdałowe 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę, tak móc odwrócić miskę, a piana została na swoim miejscu.
Krok 1 - Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto foto
2
Gdy osiągniemy ten efekt zmniejszamy obroty i bardzo powoli, stopniowo dodajemy cukier, a następnie mąką ziemniaczaną przesianą przez sito i 3 krople aromatu migdałowego.
Krok 2 - Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto foto
3
Na samym końcu stopniowo dodajemy mielone migdały i mieszamy łyżką.
Krok 3 - Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto foto
4
Masę dzielimy na 3 części i rozkładamy tak, by powstały 3 spody o średnicy około 22 cm każdy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni przez 60 minut z termoobiegiem.
Krok 4 - Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto foto
5
W międzyczasie przygotowujemy masę. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Gdy będzie już ubita zmniejszamy obroty i dodajemy do niej serki mascarpone, 2 krople aromatu migdałowego oraz amaretto. Na sam koniec dodajemy także wiórki kokosowe.
Krok 5 - Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto foto
6
Upieczone blaty studzimy, a masę odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce. Następnie przekładamy nią blaty zostawiając trochę na masy również na górę. Każdą warstwę kremu posypujemy około dwiema łyżkami płatków migdałowych.
Krok 6 - Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto foto
7
Odstawiamy na 1-2 godziny do schłodzenia i od razu podajemy, żeby beza nie zdążyła zmięknąć.
Krok 7 - Bezowy tort migdałowy z mascarpone, kokosem i amaretto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 06.03.2014 13:38
rewelacja!!!
Aleksandraa 01.03.2014 09:27
wspaniały tort
Juleczka20 28.02.2014 17:58
lubię torty bezowe!muszę zrobić
misia53 28.02.2014 17:49
moje smaki , pyszniutki
adelajda 28.02.2014 17:03
dobry torcik :)
Klausia 28.02.2014 16:10
Ben-ka: Po prostu przyjechać do mnie nic więcej :)
Alex_M 28.02.2014 12:35
rewelacyjny!! :)
ben-ka 28.02.2014 12:26
Jak można się wprosić na takie pyszności????
halina17 28.02.2014 12:03
Pyszny tort.
slonko888 28.02.2014 12:03
piekny deserek ;)
Mniam 28.02.2014 11:51
Temu deserowi to nie odmówię. Pyszny to za mało powiedziane.
wwwiolka 28.02.2014 11:38
Świetny przepis.
czekoladka_m 28.02.2014 11:04
mniam, moje smaki:))
agnieszka131919 28.02.2014 10:46
bardzo smaczny ten tort
Milka100 28.02.2014 10:35
ale cudowny torcik, pycha
Megg 28.02.2014 10:35
rewelacyjny torcik
patryska76 28.02.2014 10:01
Wygląda obłędnie ;-)
2milutka 28.02.2014 09:55
torcik przepyszny
Agata3 28.02.2014 09:54
niebo w gębie;)
sara1 28.02.2014 09:29
pysznie wygląda
Renata9 28.02.2014 09:15
bardzo smaczny torcik
ada.la 28.02.2014 09:14
pyszny torcik
Janina 28.02.2014 09:14
Fajne ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak