Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    6 szt
  • cukier drobny

    300 g
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • daktyle

    8 szt
  • sól szczypta

    1 szt
  • mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    300 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • masa krówkowa

    150 g
  • orzechy włoskie

    1/2 szkl
  • daktyle

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka się dobrze nie ubiją.
Białka wkładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając ocet. Następnie ubijamy dalej dodając po łyżce cukru. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a masa błyszczeć, u mnie ubijanie trwało około 20 minut. Gdy białka są już dobrze ubije dodajemy do nich daktyle i delikatnie mieszamy.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 koła o średnicy 24 cm. Układamy papier na blaszce, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Daktyle kroimy w kostkę.
Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni, ale ta temperatura była dla mnie za wysoka i beza zaczęła się przypalać) i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu bezę studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc.
Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem.
Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy.
Na jeden blat bezowy wykładamy cały krem, równomiernie go rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko go przyciskając. Wierzch posypujmy kakao i dekorujemy daktylami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 27.01.2014 15:31
Ponieważ mamy kotkę,która je żółtka ,więc z białek pieczemy blaty bezowe ,małe beziki itp."Dakłas" należy do naszych ulubionych.Nieraz już do piany dodaję daktyle i orzechy.
Ola1984 27.01.2014 14:54
Uwielbiam takie połączenie smaków :)
Adamorek 27.01.2014 14:08
ale super tort
olla85 27.01.2014 13:23
Ależ to musi byc pyszne :) I jak pięknie wygląda :) Wspaniały :)
Ania321 27.01.2014 13:12
coś pysznego :)
Magula 27.01.2014 13:10
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat