Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowo orzechowy tort dacquoise

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kawowo orzechowy tort dacquoise z tego przepisu jest nieco zmieniony względem oryginalnego. Jednak smak jest doskonale dobry. Polecam ten tort dla wszystkich smakoszy.

Składniki:

Składniki na beze:

białko 6 sztuk
sól 1/4 łyżeczki
cukier brązowy 1 łyżka
cukier 300 gramów
kawa 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Składniki na krem czekoladowo orzechowy:

serek mascarpone 250 gramów
nutella 3 łyżki
śmietana 36% 250 mililitrów
cukier puder 1 łyżka
orzechy włoskie 70 gramów

Dodatkowo:

cukier puder
kakao do posypania

Porada

Serek mascarpone i śmietanka 36% muszą być schłodzone!

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo orzechowy tort dacquoise

Wiele osób boi się przygotowywać tortów na bazie bezy. Jednak z tym przepisem nie ma prawa się Wam ona nie udać. Wypróbujcie sami, a przekonacie się, że dobra beza jest prosta do zrobienia, z odpowiednim przepisem.

- dakłas, czyli tort bezowy z kremem kawowym i orzechami,

- masa na bazie serka mascarpone jest delikatna, 

- szybki, łatwy i pyszny tort.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować dwie blachy do pieczenia. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżeczkę świeżo zmielonej kawy i sok z cytryny.

Pianę wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec bezy przez 90-95 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne. Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.

Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym na gładką masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając, dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.

Na jeden z blatów bezowych wyłożyć masę orzechowo czekoladową, przykryć drugim blatem bezowym i po wierzchu posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Udekorować orzechami i ziarenkami kawy.

 

Tort bezowy to przepis do którego chętnie powracam co jakiś czas. W przeciwieństwie do innych tortów, jest szybki do wykonania, a za każdym razem, gdy częstuje nim gości robi prawdziwą furrorę. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 02.02.2015 11:33
słodki torcik
kasienka23 06.12.2014 17:43
jadłam podobny, jest pyszny!
Agata3 06.12.2014 15:16
aż ślinka leci, super :)
mysza75 06.12.2014 14:17
ale pyszności i jaki fajny pomysł
ben-ka 06.12.2014 08:51
Rewelacja!!!! od samego patrzenia można dostać ślinotoku:)
MałaMi89 05.12.2014 23:11
Wygląda cudnie :)
kasia.s 05.12.2014 23:06
Mistrzostwo świata:)
Kuchnia Marty 05.12.2014 21:51
Christopher też czasami robię z orzechami i daktylami i sosem wtedy smakuję jak dacquoise od Sowy (cukierni). Mmm.. pamiętam jak kilka lat temu pierwszy raz go jadłam właśnie w tej cukierni - tego smaku się nie zapomina!
Gabi44 05.12.2014 19:18
Lubię taki tort, sama nie robię,ale kupuję w dobrej cukierni.
Ada-Gaba 05.12.2014 17:41
torcik palce lizać : )
Christopher 05.12.2014 16:41
Piekę podobny.Do bezy dodaję orzechy i daktyle.
cukiereczek 05.12.2014 15:36
wspaniały
mirosława4 05.12.2014 12:01
wygląda smacznie
Kluska_87 05.12.2014 11:59
wspaniały tort
marcia7 05.12.2014 11:34
super słodkości
wwwiolka 05.12.2014 11:10
Bardzo fajny przepis.
Ola1984 05.12.2014 10:41
Zdecydowanie moje smaki :) Boski tort!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak