Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy torcik z truskawkami
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Masę wkładamy do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut, znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Składanie torcika;
Bezowy spód kładziemy na większej wielkości talerzu.
Na spód nakładamy masę śmietankową z serkiem mascarpone oraz oczyszczone ze szypułek pokrojone truskawki, nakładamy drugi spód i robimy to samo.
Dodatkowo górę torcika dekorujemy małymi bezikami.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
Część ubitej śmietany przekładamy do mniejszego naczynia i stopniowo łączymy z serkiem mascarpone, następnie łączymy z pozostałą ubitą śmietaną.