Bezowy torcik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bezowy podkłady

    3
  • masło

    1
  • żółtko jajek

    4
  • kakao

    2 lyzki
  • spirytus

    1 kieliszek
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • dżem porzeczkowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bezowy torcik foto
Krążki bezowe są kupne, więc tak naprawdę wystrczy tylko zrobić krem i mamy szybki, a jaki pyszny torcik. Krem zzaczynamy od utacia żółtek z cukrem pudrem, aż do białości. Następnie dodajemy miękkie masło, gdy masa będzie utarta dodajemy kakao i kieliszek spirytusu. Jedenk krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (chodzi o to by był kwaśny, bo beza jest dosyć słodka).
Krok 2 - Bezowy torcik foto
Układamy następną warstwę bezową, którą smarjemy przygotowanym kremem. Na to kolejna warstwa bezowa, którą polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej w rondelku czekolady z mlekiem.
Krok 3 - Bezowy torcik foto
Taką polewę przelałam do woreczka śniadaniowego, uciełam róg i udekorowałam tort, robiąc zygzaki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona32 05.11.2013 19:03
bardzo ładnie wygląda:)
aginaa 09.04.2012 20:49
pyszny jest, a właściwie był :)
Iwona56 26.03.2012 14:20
piękny
Agnieszka_B 21.03.2012 13:40
Nigdy jeszcze nie robiłam tortu bezowego. I sama nie wiem dlaczego...
sylwia / sytofala 20.03.2012 20:40
oj na prawdę smakowity
Misiabe 20.03.2012 19:59
pięknie wygląda!!
paulisia_elk 20.03.2012 19:21
jaki cudny !
aginaa 20.03.2012 18:19
polecam
Anna146 20.03.2012 17:54
apetycznie wygląda
jolita 20.03.2012 14:11
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat