Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowo - kisielowy jabłecznik

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szkl.
masło 1 kostka
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 szt.
jabłka 2 kg
cynamon Prymat
kisiel 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowo - kisielowy jabłecznik

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę, 4 łyżki cukru, proszek do
pieczenia, wszystko siekamy. Dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto.

Wstawiamy do lodówki na 0,5 godz.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok, dodajemy cukier i cynamon.

2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i
posypaną bułką tartą. Ubijamy pianę z białek, dodajemy kisiel w proszku.
Na cieście rozkładamy jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na
tarce o grubych oczkach.

Pieczemy w temp. 180 st.C,około 50 min.

Najlepiej kroic na następny dzień!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 08.04.2013 11:06
aż mi ślinka leci na samą myśl
tomek18 20.09.2012 19:27
uwielbiam
Ewa6274879 14.09.2012 23:19
pycha!
Zdzisław 09.09.2012 14:59
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak