Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowe kokosanki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bezy

białko 3
cukier 150 g
sól szczypta

Dodatkowo

czekolada gorzka 1
wiórki kokosowe 2 garście
wiśnie 5
perełki cukrowe 40

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe kokosanki

Kroki postępowania

1
Do schłodzonego białka wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę.
Krok 1 - Bezowe kokosanki foto
2
Tak ubitą pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia najlepiej za pomocą szprycy do tortów, formując niewielkie bezy. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i pieczemy przez 70 minut. Piecyk wyłączamy, a bezy pozostawiamy jeszcze w zamkniętym,ale wyłączonym piekarniku na godzinę.
Krok 2 - Bezowe kokosanki foto
3
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawiamy ją do lekkiego wystygnięcia.
Krok 3 - Bezowe kokosanki foto
4
Każdą bezę maczamy w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie we wiórkach kokosowych.
Krok 4 - Bezowe kokosanki foto
5
Na koniec przyozdabiamy cukrowymi perełkami i wiśniowym uśmiechem.
Krok 5 - Bezowe kokosanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 10.09.2015 21:12
Super słodkości
Franciszek 10.09.2015 13:16
Super smakołyk
Aleksandra/Olcia 10.09.2015 11:19
małe pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak