Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami.
Wykonanie:
1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.
2. Masę na bezę wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe kółka z wyższym brzegiem nadając im kształt gniazdek. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
3. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.
4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.
5. Krem śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy go do bezowych gniazdek.
6. Na koniec dekorujemy migdałami, cukierkami i podajemy. Smacznego.