Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza

białko 2 zimne sztuki
cukier puder pół szklanki
barwnik spożywczy do ciast niebieski według uznania

Dodatkowo

śmietanka kremowa 30 % 1 szklanka
mleko w proszku 2 łyżki
cukier puder do smaku
cukierki niebieskie Monti
płatki migdałowe 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami.

Na Wielkanocny stół polecam takie o to gniazdka bezowe. Bardzo słodkie i bardzo pyszne. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Smacznego :)

Wykonanie:

1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

2. Masę na bezę wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe kółka z wyższym brzegiem nadając im kształt gniazdek. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

3. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

5. Krem śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy go do bezowych gniazdek.

6. Na koniec dekorujemy migdałami, cukierkami i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.03.2017 19:55
Dziękuję:)
Habibi 24.03.2017 12:05
uwielbiam taką kolorystykę :)
ania2610 23.03.2017 11:51
niesamowicie wyglądają!
justynkag 23.03.2017 06:54
Wyglądają bajecznie
Babeczka35 23.03.2017 06:45
Dziękuję:)
jagoda5913 23.03.2017 00:37
ładnie wyglądają
Patrycja33 23.03.2017 00:05
rewelacyjny pomysł!!! są prześliczne :-)
Renataj 22.03.2017 22:09
Pięknie się prezentują:)
Babeczka35 22.03.2017 21:45
Dziękuję:)
ilka01 22.03.2017 20:09
wyglądają pysznie :)
wwwiolka 22.03.2017 19:51
Bardzo fajny przepis.
gusia1000 22.03.2017 19:11
Piękne gniazda.
Agnieszka-87-25 22.03.2017 16:23
świetne są!!
aga3103 22.03.2017 16:18
Pięknie wyglądają! :)
Babeczka35 22.03.2017 14:20
Dziękuję:)
ada.la 22.03.2017 13:48
fajny pomysł na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak