Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bezowe gniazdka

białko 6 szt
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet 10 % 1 łyżeczka

Bazyliowy puder

cukier puder 2 łyżki
bazylia świeża 10 listków

Krem

śmietana kremówka 250 g
cukier puder bazyliowy 1 łyżka
serek naturalny 125 g

Dodatkowo

czekolada mleczna 50 g
maliny świeże 0,5 szklanki
borówka amerykańska 0,5 szklanki
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami

Bezowe gniazdka:
Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną gęstnieć stopniowo (łyżka po łyżce) wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksujemy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy koła o średnicy około 10 cm. Łyżką wypełniamy całe koło. Brzeg obrysowujemy szprycą cukierniczą, tworząc gniazdko. Bezy pieczemy w temperaturze 180*C przez 7 minut i 95 minut w 100*C.
Bazyliowy puder:
Cukier puder przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do blendera. Dodajemy listki bazylii. Miksujemy tak długo, aż puder zmieni kolor na jasno miętowy.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy łyżkę bazyliowego pudru oraz przekładamy kremowy serek. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
Wykończenie bezowych gniazdek:
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy po łyżeczce na dno każdego gniazdka. Następnie szprycą cukierniczą wyciskamy krem. Na wierzchu układamy świeże maliny i borówki. Owoce obsypujemy resztą bazyliowego pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.04.2017 00:17
Dobra słodkość.
w mojej kuchni 27.04.2017 17:45
zabieram przepis bo warto, dzięki
Janina 27.04.2017 16:45
Świetny deserek;))
Wiesława1 27.04.2017 16:44
Świetna propozycja
mirosława4 27.04.2017 11:06
wyśmienity !
Krystyna32 27.04.2017 11:02
pyszności :)
VioletoweKucharzenie 27.04.2017 10:56
Jeżeli istnieją anielskie desery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i śmietankowego serka. Numerem jeden w tym ciastku jest bazylia w postaci pudru. Dodany do kremu i wykańczający wierzch sprawia, że deser jest niebiański. Ilość bazylii nie jest przesadzona - jest jej na tyle wystarczająco, że jest wyczuwalna w każdym kęsie. Schłodzony dość mocno jest jeszcze delikatniejszy w smaku. A świeże owoce sprawiają, że deser jest orzeźwiający. Kto się skusi?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak